14 души са загинали при 12 лавини и инциденти в Швейцария през този сезон

Най-малко трима души бяха затрупани от лавина в най-големия швейцарски ски курорт Цермат. Властите предупредиха за риска от нови бедствия на фона на силните ветрове и снеговалежите.

Полицията в кантона Вале в Южна Швейцария съобщи в социалната мрежа X, че лавината е паднала в сектор извън пистата в района на Рифелберг в Цермат. "Няколко души са били пометени. Продължава издирването им", се допълва в съобщението, предаде АФП.

Искат изграждане на система против лавини на „Маркуджиците”

По-късно говорител на полицията заяви пред информационната агенция Keystone-ATS, че най-малко трима души са изчезнали, а спасителите продължават да копаят в снега въпреки лошото време.

Обилният снеговалеж и силният вятър увеличават риска от лавини в южните швейцарски Алпи. Рискът се счита за особено висок в кантоните Гризон и Вале, които са популярни ски дестинации. "Очакват се много големи, а в някои случаи и изключително големи спонтанни лавини", заяви Институтът за изследване на снега и лавините (SLF).

Скиор от Сърбия е в тежко състояние след падане на писта в Пампорово

14 души са загинали при 12 лавини и инциденти в Швейцария през този сезон, съобщи SLF. Повечето от жертвите са били скиори-бегачи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

 
Източник: БГНЕС