Разполагането на „Пейтриът“ ще продължи няколко седмици

Нидерландия ще разположи американска система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ в Литва. Това съобщи днес нидерланският премиер в оставка Марк Рюте по време на среща във Вилнюс с президента на Литва Гитанас Науседа, предаде Франс прес.

„Нидерландските въоръжени сили се подготвят сега за участие в учения в Литва на една част за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, каза Рюте. "Границите на Литва са и граници на ЕС и на НАТО, което ги превръща и в наши граници и ние ще ги защитаваме“, добави той.

Литовският президент приветства това решение и го определи като важен етап в прилагането на европейския модел за противовъздушна отбрана на принципа на ротацията в региона на Балтийско море.

Литовското министерство на отбраната обяви по-рано днес, че разполагането на „Пейтриът“ ще продължи няколко седмици.

Зеленски - на изненадваща визита в Литва

Миналата година съюзниците от НАТО се договориха за план за краткосрочна ротация на системите за противовъздушна отбрана с наземно базиране на източния фланг на алианса в рамките на усилия за разубеждаване на Русия.

"Трябва да си спомняме, че региона на Балтийско море и целия източен фланг на НАТО представляват първа отбранителна линия на алианса“, заяви Науседа.

Общо 250 нидерландски военни вече са част от тактическа група на НАТО, ръководена от Германия и базирана в Литва. Нидерландски бойни самолети участват също в мисията на НАТО за въздушно патрулиране над балтийския регион.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Габриела Големанска