Президентът ще посети и другите прибалтийски републики

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на обиколка в прибалтийските републики. Той пристигна на посещение в Литва, а после ще направи визита в Естония и Латвия, съобщи държавният глава в социалната мрежа Х.

„Естония, Латвия и Литва са наши верни приятели и принципни партньори. Днес пристигнах във Вилнюс, преди да се отправя към Талин и Рига”, гласи неговият пост. 

Колебанието на Запада относно предоставянето на помощ за Киев насърчава Владимир Путин, който иска да окупира цяла Украйна, предупреди днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

"Трябва да обръщаме внимание на риториката на Путин. Той няма да спре. Той иска да ни окупира напълно", предупреди Зеленски във Вилнюс.

"Понякога колебанията на партньорите относно финансовата и военната помощ за Украйна само увеличават дързостта и силата на Русия", изрази съжаление украинският президент.

В случай на украинско поражение, другите съседи на Русия рискуват да бъдат нападнати, добави украинският държавен глава. "Трябва да разберем, че Литва, Латвия, Естония и Молдова могат да бъдат следващите жертви, ако не издържим", отбеляза той.

Унгария постави условие за деблокирането на помощта на ЕС за Украйна

Изненадващото посещение във Вилнюс, която подкрепя Киев, става в момент, в който пълномащабната инвазия на Русия в Украйна наближава втората си годишнина. „Президентите ще обсъдят войната в Украйна, подкрепата за страната и нейното интегриране в Европейския съюз и НАТО”, съобщиха от Литва.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА