Пред NOVA говори български студент в Тайпе

Има ли данни за пострадали българи в района на мощното земетресение в Тайван? NOVA потърси информация от посолствата на България в Китай и Япония, защото страната ни няма посолство в Тайван. От посолството ни в Пекин заявиха, че до този момент нямат данни за пострадали български граждани след труса или такива, които да са потърсили помощ от дипломатическата служба. И добавиха, че поддържат постоянна комуникация с властите в Тайпе.

В постоянен контакт с Тайван е и представителството на България в Токио. От там заявиха за NOVA, че в резултат на земетресението, Япония е издала предупреждение за опасност от до 3-метрово цунами. То е било в сила за южната японска островна група Окинава и се е очаквало вълните да ударят бреговете на островите Мияко и Яеяма. Предупреждението обаче важеше само в първите няколко часа след мощния трус. Към този момент такава опасност няма. Въпреки това от посолството ни призоваха българите в Япония да спазват стриктно препоръките на местните власти.

Мощно земетресение разтърси Тайван, има жертви и разрушения (ВИДЕО)

Свързахме се и с българин, който учи в столицата на Тайван. Ангел Христов специализира в Тайпе и живее там от няколко месеца. Бил на открито, когато мощното земетресение удря острова.

"Тук първият трус от земетресението беше в 7:58 часа местно време. Просто усетих разклащането на цялата земя. Около мен велосипеди паднаха, стълбове… всичко се разклати. Беше много очевидно и във фасадите на сградите, които се намираха около мен. Те направиха нещо като вълна. Бих казал, че беше доста страшно. Имаше известно безпокойство, смущение у хората около мен. В района на Хуалиен, където е епицентърът, още в рамките на същия час бяха сформирани екипи, които да проверят сградите, които се бяха наклонили. Изобщо имаше моментална първа реакция. За самия Тайпе - веднага след земетресението метрото беше спряно, което беше превантивна мярка", разказа пред NOVA  българският студент в Тайпе Ангел Христов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase