Кампанията цели по-малко пътнотранспортни произшествия

Заедно с електронните фишове за превишена скорост, нарушителите вече ще получават лични послания от семействата на загинали на пътя. 

„Идеята дойде от наш партньор, агенция от съвсем млади хора, които споделят нещастието на семействата на свои приятели, които вече не са сред живите. В търсене на начин да противодействат на всичко това, което отнема здравето и живота на много хора. Кампанията се оформи постепенно”, разказа гл. инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция”.

След като такси блъсна майка и детето ѝ: Защо случаят не се приема за престъпление

Тя обясни, че определянето кои нарушители да получават подобни писма е било предизвикателство, но най-трудно било достигането до родителите на загинали деца при пътнотранспортни произшествия, които имат силата да се изправят срещу празен лист и да напишат онова, което не са успели да споделят.

Предложение: Максималната скорост по магистралите да стане 130 км/ч

„Много се надявам тези писма да са част от правилния път. Няма да се спрем пред нищо. Трябва да се спре с убийствата на децата по пътищата. Това не са инциденти, това са пътни убийства. Тези деца можеше да бъдат живи, ако се бяха взели мерки по-рано, ако се изпълняваха навреме наказанията, ако тези шофьори бяха спрени по някакъв начин, ако тези шофьори не употребяваха алкохол преди да се качат в автомобилите си”, каза Николина Петкова, майка на прегазения на пешеходна пътека Филип.

„Написах ти писмо“: Нарушители на пътя ще получават послания от семейства на загинали

Тя сподели, че в писмото, което е написала, разказва колко много обича сина си и как всяка вечер го чака да се прибере вкъщи.

„Дали грубите нарушители биха се повлияли от нещо подобно? Според мен - да, ако имат смелостта, както натискат педала на газта, така да се изправят срещу едно такова писмо и да го изчетат”, коментира гл. инспектор Ботева. Според нея кампанията е изключително смела и предизвикваща реакции у хората.

Откриват изложба в памет на Ани и Явор, които загинаха на бул. „Сливница”

„Това е нещо, което разтърсва, защото излиза извън рамките на така наречения „инцидент и статистика”. Всяко едно от децата е назовано, има и обръщенията на мама и на татко. Когато можем да кажем с открити сърца, че това е моето дете, но него вече го няма заради друго нечие дете, много от нас ще могат да предадат идеята дори на тези, които се страхуват да ги прочетат”, добави гл. инспектор Ботева.

Тя уточни, че писмата ще бъдат давани на нарушителите, които са в условие в повторност на извършеното нарушение - управление на моторно превозно средство със скорост над допустимата максимална.

Вижте целия разговор във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase