Детето е било с варицела и левкемия едновременно

След близо двугодишно прекъсване Клиниката по детска онкохематология в болница ИСУЛ възобнови детските костно-мозъчни трансплантации. Преди дни лекарите извършиха успешно и първата трансплантация на момиченце на три години. Клиниката е единственото лечебно заведение в България, което извършва този вид трансплантации.

В последния месец Клиниката по детска онкохематология се превръща във втори дом за Десислава и тригодишната й дъщеричка. Преди няколко седмици детето се разболява от варицела и левкемия едновременно - рядка и много опасна комбинация.

ИСУЛ възобновява животоспасяващите костно-мозъчни трансплантации за деца

„Имаше една пъпчица за варицелата, за която всъщност я заведохме на преглед при педиатър. Той ни насочи към хематолог. Ние не сме забелязали никакви различни неща от това, което се вижда за една вирусна инфекция”, каза майката Десислава Бончева.

При опита да овладеят шарката, изследванията показват много по-сериозен проблем - детето има левкемия.

Майката разказа, че състоянието на малката бързо се е влошило. „Буквално за ден, като лекарите не бяха сигурни дали ще могат да се справят с тази комбинация”, обясни Бончева.

„Постъпи в Клиниката в едно много тежко състояние, на мое дежурство с активна форма на варицела. Това наложи спешно превеждането на детето в инфекциозна болница”, каза д-р Христова от Клиниката по детска клинична хематология и онкология, ИСУЛ.

Благодарение на медицинските грижи състоянието на детето вече е стабилизирано. За Десислава и дъщеря й остава да чакат - дали ще се повлияе от лечението за левкемия или ще е необходима трансплантация на костен мозък. 

В Спешното отделение на ИСУЛ вече има легла за преглед и терапия

„Може би няма да се наложи, но все пак трябва да мине време да видим как се влияе от лечението, това е най-важното. Пациентите, които не се повлияват напълно от лечението те са кандидатите за трансплантация”, каза доц. Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология, ИСУЛ.

„Беше много страшно, особено тези първи два-три дни, в които ни казаха, че не знаят дали ще успеят да повлияят на заболяването, но справиха се, за което съм безкрайно благодарна”, каза майката Десислава Бончева.

В България годишно около 30 деца се нуждаят от костно-мозъчна трансплантация. Заради недостиг на квалифициран персонал Клиниката беше прекъснала извършването на интервенцията за близо две години.

„Това е много високоспециализирана дейност. Персоналът, който трябва да се занимава с тях, особено медицинските сестри, трябва да са добре обучени, опитни и да имат достатъчно на брой хора, които да могат 24 часа през цялото денонощие да се грижат за тези пациенти”, каза доц. Боряна Аврамова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase