Това прогнозира МВФ

Саудитска Арабия ще се нуждае от по-висока цена на петрола тази година, отколкото се смяташе досега, тъй като лидерът на ОПЕК+ оглавява производствените съкращения на картела. Това прогнозира Международният валутен фонд, цитиран от „Блумбърг”.

Според базирания във Вашингтон международен кредитор Рияд ще изисква средна цена на петрола от 96,20 долара за барел, за да балансира бюджета си, ако се приеме, че Саудитска Арабия поддържа стабилен добив на суров петрол от около 9,3 млн. барела на ден през 2024 г. Това е с 21% повече от предишната прогноза от октомври, когато МВФ каза, че кралството ще изпомпва 10 млн. барела на ден тази година. Това също така е по-висока от текущата цена на фючърсите на петрол Брент, които към 12.00 часа българско време се търгуват за около 87,50 долара за барел, заличавайки почти напълно първоначалното сутрешно рязко поскъпване над 90 долара за барел след първите информации за израелска въздушна атака срещу Иран.

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Саудитците водят доброволните съкращения на петролните добиви в рамките на ОПЕК +, за да предотвратят глобалния излишък на суров петрол и да укрепят цените, задълбочавайки съкращенията си с 1 милион барела на ден от миналия юли насам. Мерките помогнаха за стимулиране на пазара и поскъпване на петрола, но след като Рияд „жертва” обемите си на продажби и поради това се нуждае от по-висока цена на „черното злато”, за да компенсира загуби в приходите.

ОПЕК+ ще се събере на 1 юни, за да обмисли дали да продължи с производствените ограничения през втората половина на годината. Тъй като конфликтът в Близкия изток укрепва пазара (води до по-скъп петрол), някои анализатори очакват, че ОПЕК+ може да започне да разхлабва наложените доброволни ограничения.

Кралството обаче се нуждае от значителни приходи, за да финансира амбициозните планове на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за трансформация, които включват харчене на стотици милиарди долари за всичко - от футуристични градове като Неом до привличането на спортни играчи от най-висок клас.

Правителството прибягна до дълг като начин за преодоляване на някои дефицити, продавайки облигации за 12 млрд. долара през януари, което се равнява на повече от половината от фискалния дефицит, прогнозиран за тази година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase