Други важни въпроси в Щатите са вътрешната политика и конфликта в Ивицата Газа

Украйна се бори срещу руската офанзива с одобрената от САЩ помощ на обща стойност 50 милиарда през миналия месец. Байдън от месеци настоява, че помощта за Украйна е жизненоважна за националната сигурност на САЩ, предават от Voice of America (VOA). „Ако САЩ се оттеглят, това ще постави Украйна пред риск. Европа ще е поставена пред риск. Целият свободен свят ще бъде под риск и ще насърчи останалите, които искат да навредят. Моето послание към президента Путин, когото познавам от много време, е просто: Ние няма да се обърнем назад и да си тръгнем“, заяви Джо Байдън.

Американското разузнаване: Външни сили се стремят да повлияят на президентските избори

Анализатори обаче смятат, че президентските избори рядко се крепят на въпроси от външната политика. Войната в Украйна оказва малко влияние при социологическите проучвания. Едва 5% от американските граждани смятат, че въпросите от външната политика е сериозен проблем. Доналд Тръмп е заявявал неколкократно, че САЩ вече изпращат прекалено много помощ. По-рано тази година, бившият президент загатна, че няма да се спази клаузата за взаимна защита, ако страна от НАТО е нападната от Русия. „Не бих ви защитил. Даже бих ги окуражил да правят каквото искат“, заяви Тръмп. Това послание резонира с гласоподавателите, които са разтревожени за американската външна политика.

Съпротивата срещу помощта за отбранителните способности на Украйна срещу Русия постави някои републиканци в трудно положение. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън, поддръжник на Тръмп, прокара помощта през успешно гласуване. „Предпочитам да изпратя патрони на Украйна, отколкото да изпратим американски момчета“, посочи той.

Блинкен обяви отпускането на още 2 млрд. долара военна помощ за Украйна

С университетски протести срещу войната в Газа в някои щати, анализатори отбелязват, че има по-голяма дискусия за това как се използват американската помощ в чужбина. „Познавам доста млади гласоподаватели, които мислят много внимателно за своите студентски заеми. Те се питат защо харчим милиарди долари за въоръжаване на Украйна и Израел? Защо не използваме тези средства за вътрешнополитически проблеми, които се нуждаят от разрешаване в тази страна?“, коментира още Барбара Пери от Университета на Вирджиния пред Voice of America (VOA).    

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas

 
Източник: Voice of America, dariknews.bg