Мариета Георгиева беше част от експедиция, заедно с алпиниста Нирмал Пурджа

Мариета Георгиева стана третата българка, която успешно изкачи Еверест. Тя беше част от експедиция, заедно с алпиниста Нирмал Пурджа. Точно преди две години Силвия Аздреева изкачи върха заедно с него. А преди 15 години Петя Колчева стана първата българска жена, покорила най-високия връх на планетата. Мариета Георгиева е 16-ият българин, изкачил Еверест. На 20 април тази година, се навършиха 40 години от първото българско изкачване от легендарния ни алпинист Христо Проданов.

Рекорди на Еверест: Шерп изкачи върха за 29-и път, британец - за 18-и

„Тук, в момента, всичко е на база физическо оцеляване. След изкачването на Еверест, и слизане на четири лагера по-надолу мога да кажа, че е дори по-трудно от самото изкачване. И реално няма все още осъзнава на това какво се случва, как се е случило”, разказва Мариета.

Да покориш върха: Кънчо Долапчиев за първата експедицията до Еверест

Целта й е да изкачи всички седем континентални първенци. „Изкачила съм Килиманджаро, Аконкагуа и Елбрус. И реално това ми е четвъртият връх, така че не съм спирала да тренирам“ , казва тя.

Мечтата „Еверест“ се зародила преди две години. Преди шест месеца започнала усилена подготовка, а през последните близо 40 дни животът на българската е свързан изцяло с Хималаите.  „Светът е напълно различен, тук времето е спряло, то тече по съвсем друг начин, чувството ми е, че съм била тук от, не знам, година. Лавини съм преживяла тук, една лавина преживях. Всяка частица от тук ще ми даде нещо“, убедена е тя.

Мариета споделя, че трудностите са я калили. Един от критичните моменти настъпил малко след четвърти лагер. „Тогава изживях най-големия си стрес, защото си зададох въпроса мога ли или не мога, разбирате ли, ти не си спал вече няколко дни, качвал си се до четвърти лагер, вече си изморен, тръгваш и се питам – ама аз наистина мога ли да го направя това“, допълва тя.

Мариета Георгиева никога не си задала въпроса защо го прави. Казва, че семейството, са нейните мотивация и извор на сила. Тя споделя, че е успяла да развее българското знаме на върха, и дори е боядисвала яйца в базовия лагер. „Не съм го правила, за да бъда третата българка, направих го заради себе си, заради мечтата си, и за да покажа на децата си колко неща могат да бъдат постигнати“, казва българката.

Гледайте повече във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase