Предстои сериозна и напрегната политическа седмица

Сериозна и наситена с политически събития седмица започва от утре, когато президентът Румен Радев ще съобщи кога свиква новия парламент. От първия пленарен звънец зависи и срокът за започване на консултациите при държавния глава за връчване на първия мандат. Утре започват и политическите совалки, след като ГЕРБ-СДС изпрати покани за започване на разговори за правителство. Предложението им е за експертен кабинет с три условия - премиер от ГЕРБ и техни министри на външните работи и на отбраната.

Още преди поканите ПП-ДБ, „Възраждане” и БСП се обявиха като опозиция. Неофициално се заговори за  експертен кабинет на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. От партията на Слави Трифонов засега пазят мълчание.

Кои са възможните партньори за съставяне на редовен кабинет на ГЕРБ

В деня на първото заседание на новия парламент част от депутатите в 49-ото НС отново ще положат клетва. Други знакови лица ще останат извън сградата, а трети ще пристъпят прага ѝ за първи път.

Искрен Митев от „Продължаваме Промяната” остава отвън по собствено желание.  „Най-високата позиция в държавата е да бъдеш гражданин. Така че това, което ще правя, е да бъда активен гражданин, да се боря за каузите, зад които стоя, за гласовете на младите хора”, увери той. Въпреки че ПП-ДБ заяви категорично, че остава в опозиция, прогнозата на Митев е, че правителство може и да има. „Смятам, че е съвсем възможно да има правителство между първите две плюс една от партиите, които в предишното Народно събрание играеха ролята на подпомагащи”, заяви бившият депутат.

Борислав Гуцанов, който се очаква този път да стане председател на парламентарната група на БСП, прави други сметки, които не изключват ПП-ДБ. От БСП заявяват, че  разговори с ГЕРБ може да се водят само за работата в парламента. „БСП не може да участва в подобни управления. Не може да се борим 10 години срещу модел на ГЕРБ и сега да се направи подобно споразумение”, категоричен е Гуцанов.

Пламен Димитров: Изборите не отпушиха напрежението в обществото

От най-новата партия „Величие” поставиха категорично условие за преговори – трябва да са на лидерско ниво с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ние срещи с контактни групи няма смисъл да правим. Ако има смисъл, то е да си говорят лидерите”, посочиха от партията. Виктория Василева веднъж вече беше депутат от „Има такъв народ”. Сега тя се връща от името на „Величие”. „Те имат доста по-нестандартен подход към политиката. Ние сме градивни и позитивни хора, от нас не очаквайте да саботираме и да правим скандали”, уточни тя.

Въпреки че са готови на среща, по-скоро от „Величие” смятат, че ще бъдат опозиция. Пправителство виждат между ГЕРБ, ДПС и ИТН. И трите формации, както и „Възраждане”, днес запазиха мълчание.

Какво всъщност очакваме от новата политическа седмица? За понеделник са направени две заявки - едната е от ГЕРБ- СДС, които ще дадат старт на разговорите за намиране на мнозинство за ново правителство. Пак утре очакваме решението на президента Румен Радев кога ще бъде първото заседание на 50-ото Народно събрание. Радев замина на посещение в Черна гора, така че тази новина я чакаме оттам.

Свикването на новите 240 депутати отваря път и към последващата процедура - старт на политическите консултации при президента, което от своя страна ще доведе до връчване на първия проучвателен мандат за правителство. Сигурните формации, които ще получат такава възможност, са първите две в Народното събрание - Герб-СДС и, ако има втори мандат, ДПС. Третата папка е на формация по избор на президента.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase