Конференцията за мир в Украйна, която се проведе в Швейцария, приключи

Войната на Русия срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и създава рискове и кризи с глобални последици. Това се казва в заключителния текст на конференцията за мир в Украйна, която се проведе в Швейцария.

Десетки държави поеха ангажимент да подкрепят териториалната цялост на Украйна. Приет беше документ, в който за страданията и разрушенията, причинени от войната, се обвинява Русия. Няколко присъстващи държави, сред които Индия, Южна Африка и Саудитска Арабия, не го подписаха.

Премиерът: България е ангажирана с отговора на НАТО и ЕС на руската военна агресия срещу Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че се обсъжда провеждането на втората конференция за мир в Украйна.

"Важно е, че всички участници в тази среща на върха подкрепиха териториалната цялост на Украйна, защото без териториална цялост няма да има траен мир. Трите предизвикателства бяха подробно анализирани по време на първата среща на върха за мир - ядрената безопасност, продоволствената сигурност и освобождаването на затворници и депортирани, включително хиляди деца, отвлечени от Русия. Що се отнася до преговорите, Москва може да започне преговори с нас още утре, ако се изтегли от нашата законна територия. Ето какво означава спазването на Устава на ООН", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase