Това е принудило астронавтите на МКС да се укрият

Руски сателит, смятан за излязъл от употреба, се е разпаднал на земна орбита вчера, като от него са се образували повече от 100 отломки, предаде "Ройтерс".

Отломките са принудили астронавтите на Международната космическа станция да се укрият. Причината за разпадането на сателита остава неясна, съобщиха от Американското космическо командване и НАСА.  

САЩ: Изстрелването на руски сателит засилва опасенията за конфликт в Космоса

Няма подробности за причините за разпадането на руския спътник за наблюдение на Земята Ресурс-П1, който беше изведен от експлоатация през 2022 г.
Събитието е станало в орбита близо до Международната космическа станция, което е  накарало американските астронавти на борда да се скрият в космическия си кораб за около час, съобщиха от НАСА.

Русия отрече твърденията на САЩ, че е изстреляла космическо оръжие на пътя на американски спътник

Американски радари са засекли спътника да изпуска облак от отломки в ниска околоземна орбита в сряда вечерта и рано в четвъртък за около час, обясниха от фирмата "Лео Лабс", следяща космоса. 

Космическото командване на САЩ уточнява, че сателитът незабавно е създал "над 100 отломки, които могат да бъдат проследени". Непосредствена заплаха не е забелязана, но продължава рутинна оценка. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Христина Терзиева, БТА