Новият орган ще предупреждава за нови рискове от заплахи за здравето

Започва работа новата Агенция на Европейския съюз по наркотиците. Тя заменя Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) и също като него ще бъде базирана в португалската столица Лисабон.

Агенцията е създадена официално вчера в съответствие с ново законодателство, което преразглежда и разширява мандата на ресорния европейски орган. С нови инструменти и компетенции, Агенцията на Европейския съюз по наркотиците ще играе ключова роля в укрепването на отговора на ЕС на предизвикателствата за здравето и сигурността в резултат на незаконните наркотици. 

Откриха голямо количество кокаин в контейнер със замразени калмари в Гърция

След външна оценка на дейността на ЕЦМНН Европейската комисия призова през януари 2022 г. за разширяване и активизиране на дейността на ресорния орган, за да може да се справи с новите предизвикателства, породени от все по-сложния феномен на наркотиците и появата на мощни нови вещества. Законодателният процес на ЕС приключи през юни миналата година, което постави началото на едногодишен преходен период.

Крайната цел на Агенцията на ЕС по наркотиците е да повиши готовността на съюза по отношение на наркотиците. Работата й ще бъде организирана около четири взаимносвързани категории услуги:

- Предвиждане: подпомагане на ЕС и неговите държави членки да предвидят бъдещи предизвикателства, свързани с наркотиците, и произтичащите от тях последици.

- Предупреждение: издаване на предупреждения в реално време за нови рискове от наркотици и заплахи за здравето и сигурността.

- Отговор: подпомагане на Европейския съюз и страните членки да засилят отговорите си на феномена на наркотиците.

- Обучение: улесняване на обмена на знания и обучение в целия ЕС за основани на доказателства политики и интервенции в областта на наркотиците.

След откриването на кокаина за милиони в Бургас: Агенция „Митници" проверява 80% от пратките с банани

Новите механизми за ограничаване разпространението на наркотици в ЕС включва  Европейска система за предупреждение за наркотици, която ще издава предупреждения, когато на пазара се появят сериозни рискове, свързани с наркотиците. Това допълва съществуващата система на ЕС за ранно предупреждение за нови психоактивни вещества. Останалите механизми са:

Европейска система за оценка на заплахите, която ще подобри начина, по който ЕС се подготвя за и реагира на възникващи или потенциални заплахи за здравето и сигурността.

- Европейска мрежа от криминалистични и токсикологични лаборатории, която ще насърчава обмена на информация за новите тенденции и ще обучава национални токсиколози и съдебни експерти по наркотици.

Новата Агенция на ЕС по наркотиците ще бъде открита официално днес от европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Николай Станоев