13 пожарни коли, самолет и два хеликоптера се борят със стихията

Мълнии подпалиха два пожара на гръцкия остров Тасос в сряда, ден след като огнеборците овладяха пожари, раздухвани от необикновено силните ветрове на два други острова, съобщава вестник "Катимерини".

Огнеборци гасят няколко големи пожара край Атина

Най-малко 32-ма пожарникари, подпомагани от 13 пожарни коли, един самолет и два хеликоптера, се опитват да потушат пламъците, които опустошават на два фронта горист район на острова в северната част на Егейско море на 306 км северно от Атина.

Пожари бушуват в няколко региона в Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Очаква се подкрепления от намиращия се наблизо град Кавала да пристигнат по-късно днес. Горските пожари станаха по-чести и опустошителни в Гърция през последните години заради климатичните промени, според учените, като често прекъсват летния туризъм, който привлича милиони хора на гръцките острови.

Дъждовете обикновено са благодатни в зоните, в които от месеци не е падала нито капка, но придружаващите ги мълнии влошиха нещата на остров Тасос, отбелязва изданието.

Гръцката служба за гражданска защита предупреди за нестабилно време в сряда и четвъртък, като заяви, че се очакват бурии с висока честота на мълниите и градушки. Централна и Северна Гърция ще бъдат най-силно засегнати.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Ваня Накова, БТА