Любимата вещ на Теодор Рузвелт е открадната при мистериозни обстоятелства

Любимият джобен часовник на президента на САЩ Теодор Рузвелт, откраднат при мистериозни обстоятелства преди 37 години, бе открит в САЩ, пише „Ню Йорк Пост“. Часовникът, подарен на политика от сестра му през 1898 г., бе откраднат от неизвестни през 1987 г. в Бъфало, Ню Йорк. Историческият артефакт бе изложен в Президентския мемориал в имението Уилкокс. По-късно се оказа, че часовникът се намирал в незаключена стъклена кутия, тъй като организаторите „не се притеснявали” за безопасността на изложбата. Изчезването на личните вещи на Рузвелт се превърна в истинска мистерия за следователите. ФБР се включи в разследването, но в крайна сметка приключи случая.

Продадоха часовник на Джина Лолобриджида, подарен ѝ от Фидел Кастро

В началото на 2023 г. колекционер предложи часовника на търг във Флорида. Експертите потвърдиха автентичността на артефакта и го оцениха на 500 000 долара. Те уведомиха властите, че откраднатото е намерено. През март 2023 г. часовникът бе конфискуван. По случая обаче не са извършени арести, а самоличността на крадеца така и не е установена.

С 84 години закъснение: Върнаха книга, заета от библиотека

На специалната церемония по връщането на часовника присъстваше 82-годишният правнук на президента Туид Рузвелт. Той заяви, че джобният часовник е бил любимата вещ на политика, "предметът, който той притежавал най-дълго".

Смята се, че след като сверил времето с този часовник, Теодор Рузвелт наредил на американските войски да започнат битката при хълма Сан Хуан на 1 юли 1898 г. по време на Испано-американската война. Съединените щати спечелиха тази битка, а впоследствие окупираха Куба, Пуерто Рико и Филипините, които принадлежаха на Испания от 16 век. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Редактор: Виктория Гетова
Източник: БГНЕС