Отрядите патрулират във водите в търсене на мигранти

През последните години мигрантският поток към Съединените щати се е увеличил значително. Между най-южната точка на щата Флорида и съседна Куба се намира така нареченият Флоридски поток, чиито води се наблюдават от отряди на бреговата охрана. Тяхната работа е да предотвратят нелегалното преминаване на мигранти и да спасяват хора, изпаднали в беда, разказва Voice of America.

Бреговата охрана на Съединените щати патрулира ежедневно водите между Кий Уест и Куба. Именно там се намира Флоридският проток, който много нелегални мигранти се опитват да прекосят, за да влязат нелегално в Америка. В най-тясната си точка протокът е широк 150 километра и е дълбок 1800 метра.

"Смятаме, че много от тях се опитват да прекосят тези опасни води с малки необезопасени плавателни съдове. Разбирам, че се опитват да стигнат до Съединените щати, но ние трябва да се уверим, че са в безопасност", казва лейтенант Кънингам. 

Бреговата охрана на САЩ спаси куче, паднало от скала (ВИДЕО)

Патрулите на бреговата охрана оглеждат за различни плавателни съдове от обичайните - нещо, което изглежда по-примитивно и неподходящо за пътуване в открито море, посочват от VOA.

"Преди време открихме един плавателен съд, който представляваше просто куп дървени дъски, прикрепени едни към други с въжета и няколко варела", продължава лейтенантът.

Това не е единственият случай, в който бреговата охрана задържа мигранти, плаващи със самоделно направена лодка, извън кубинските териториални води.

"Засякохме обект на радата, отидохме да го проверим и видяхме, че това е надуваем сал за двама души, от едната му страна беше разположена косачка за трева, която човекът изпозлваше като двигател", казва пилотът Блейн Уилис.

Патрулите засичат плавателните съдове на специализираните си радари и инфрачервени сензори за нощно виждане. 

Понякога мигрантите, които се опитват да се скрият, сами се издават. "Опитват се да ни избегнат. Навеждат се или се покриват с брезент в опит да се скрият. Друг път просто си стоят, понякога ни сочат, за да кажат: "Ето ги, те са там, те ни виждат", разказва Робърт Деп.

Спасители извадиха десетки хора от лодки в езерото Комо (ВИДЕО)

Лейтенант Самуел Кракауър е командир на кораба "Реймънд Евънс", един от осемте плавателни съда, които задържат мигранти във Флоридския проток. Той казва, че след като качат хората на борда им раздават одеяла. Една вечер на палубата на кораба се настаняват повече от сто кубинци, които остават на борда за няколко дни, докато се разглеждат техните случаи. Повечето от тях са били върнати обратно в Куба. "Това беше много уморителна нощ. Някои от плавателните съдове потъваха. В този момент трябваше да действаме бързо, за да открием всички и да ги спасим", казва лейтенантът.

Той също така наблюдава водите за плавателни съдове от Хаити. "Преди време, заедно с още един катер на бреговата охрана, прихванахме малък кораб, на който пътуваха 94 души. Обикновено, броят на кубинските мигранти в един плавателен съд, е около 20-30 души, когато става въпрос за идващите от Хаити, числата се увеличават значително", разказва Кракауър.

За миналата година 1800 души от Хаити и над 6600 кубински са били върнати обратно в страните си. По море и по въздух, патрулните екипи работят за поддържане на безопасността и спазване на законите по границата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America