Това е най-силният публичен призив към него от страна на високопоставен член на партията му

Дългогодишният съюзник на Джо Байдън и бивш председател на парламента Нанси Пелоси му предложи да преразгледа решението си да остане в президентската надпревара. Това е най-силният публичен призив към 46-ия президент от страна на високопоставен член на партията му по темата.

Въпреки нарастващите опасения, че кандидатурата му може да коства на демократите не само Белия дом, но и двете камари на Конгреса, Байдън недвусмислено заяви намерението си да се бори за втори мандат. В писмо от понеделник съобщи на членовете на Конгреса, че решението му е взето и че е „твърдо решен да остане в тази надпревара".

Байдън държа реч при откриването на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон

В сряда Пелоси заяви в предаването Morning Joe по MSNBC, че Байдън трябва да продължи да обмисля възможностите си. „Президентът сам трябва да реши дали ще се кандидатира. Всички ние го насърчаваме да вземе това решение, защото времето изтича", заяви тя.

На въпрос дали иска 46-ият американски президент да се кандидатира отново за поста, Пелоси отговори: „Искам да направи, каквото реши. Това е начинът. Каквото реши, с това ще се съгласим".

Пелоси заяви, че иска да отложи обсъждането за бъдещето на Байдън до края на Срещата на върха на НАТО, на която той е домакин тази седмица във Вашингтон. В четвъртък се очаква първата пресконференция на президента след катастрофалното му представяне на дебатите, което повдигна въпроси за неговата умствена острота и годност да остане в надпреварата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: New York Times