Групата на Движението в парламента продължава да намалява

Парламентарната група на ДПС намаля с още двама депутати. Така броят на независимите народни представители достигна 38, колкото е и групата на „Възраждане”.

Междувременно - нов етап от разделението в Движението. Поддръжниците на почетния председател Ахмед Доган и на единия от настоящите председатели - Делян Пеевски, влязоха в спор има ли етническо противопоставяне в партията.

Още двама депутати напуснаха парламентарната група на ДПС

Обвиненията за натиск в групата на ДПС продължиха и днес. Зам.-председателят на партията Йордан Цонев заговори за разделение на етнически принцип в редиците на Движението.

„От десет дни всички наши активисти са атакувани по телефона и когато се приберат по родните места с подобни тези. Те не са атакувани, че неправилно се управлява партията, допуснати са грешки. Тезите, с които са атакувани – нашата партия ще им я дадем на тях ли? Ние, турците, ще си дадем партията ли? Кой ще ни вземе партията? Българите и помаците ли?”, коментира Цонев.

Той назова конкретни имена на изключени депутати, които подкрепят Ахмед Доган и за които имал информация, че са оказвали натиск: „Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов, Севим Али – по телефона. С: „Ти ще предадеш ли нашия етнос?”, „Ти ще предадеш ли нашата партия?”, „Ти ще станеш ли предател на нас”, допълни Цонев.

Чакъров и Аталай: Може да подкрепим ПП-ДБ за кабинет с втория мандат

„Възмутени сме от това, че дългогодишни членове на Движението за права и свободи, с повече от 25 годишна история, издигнали се до ниво заместник-председатели на ДПС, се опитват да всяват раздор сред нашите членове, симпатизанти и българската общественост. Всички опити да се всява раздор за етническо напрежение в България и сред нашите редици няма да успеят”, категоричен е Валентин Тончев - депутат, изключен от ПГ на ДПС.

Седмица след развилата се криза в редиците на ДПС, депутатите около Пеевски заговориха и за евентуално сформиране на нова партия под негово ръководство.

„ДПС е преживяло такива моменти вече. И в България, не само в ДПС, виждаме, че всички партии, които се отделят, структурират, знаем по какъв път са вървели”, посочи председателят на ДПС Джевдет Чакъров. „Това са наши колеги, да бъдат живи и здрави. Всеки има възможността да избира кой къде да остане и какво да направи. Аз какво трябва да кажа: „Данчо, моля ти се, недей!”? не върви”, каза Рамадан Аталай – депутат, изключен от ПГ на ДПС.

"Ти ще предадеш ли нашата партия?": Цонев и Хамид обвиниха четирима поддръжници на Доган в оказване на натиск

„ДПС е голяма партия, с много колективни органи, те ще разрешат кризата”, заяви Искра Михайлова.

Днес още двама народни представители напуснаха парламентарната група на ДПС. Така тя се стопи до 23 депутати. За сравнение - след изборите народните представители на Движението бяха 47.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.