Екип на NOVA в селото разбра, че ситуацията е била подценена, по информация на живеещите там

Огнен ад преживяха хората в село Воден. По информация на екипите на терен пожарът е локализиран и изолиран. "Рано сутринта температурите са ниски и се надяваме в следващите часове да потушим всички огнища", заяви подполковник Иван Иванов. 

Безсънна и тежка беше нощта за хората от Воден. След 12-часова битка с огъня доброволецът Иван събира сили да се прибера у дома. "От 22 ч. съм тук, откакто тръгна пожара повторно. Беше овладян, вятъра върна и край". 

Привечер евакуираните жители със свито сърце се прибираха в селото. С надеждата да имат дом. 

Пожарът край село Воден: Пожарникари, военни и доброволци са включени в борбата с огъня

Жители на селото твърдят, че първоначално ситуацията е била подценена. Системата за предупреждение не е сработила навреме и те разбрали за застигащото ги бедствие от камбаната на църквата. 

Няма данни колко домове са изгорели. Десетки доброволци и специални екипи са на място. 

В сряда пламъците обградиха и засегнаха населеното място и започна самостоятелна евакуация. Видяхме снимки и кадри на бягащи жители. Стигна се и до спасяване на хора от дома за възрастни. 

Според жител, чиито селскостопански постройки са засегнати от пламъците, институциите не са реагирали адекватно. "Първия ден действително изгасиха пожара. Но защо не оставиха дежурен?", попита той пред камерата на NOVA. 

Къщите още тлеят и на сутринта. Огнената стихия е погълнала целия живот на Калинка и дъщеря ѝ. Според тях институциите са закъснели и не са действали адекватно. "Защо никой не отиде да го загаси? Пожарът гореше от предишната вечер", посочи жената. Според дъщеря ѝ пожарният екип е оставил дома им да изгори. 

Двете жени са разбрали за пожара след като са го видели, тъй като системата за предупреждение не се е задействала. Те споделиха, че не са могли да участват в гасенето на огъня, обхванал дома им, тъй като не е имало и вода. Всички в селото са категорични, че огненият ад е можело да бъде предотвратен. 

"Вечерта имаше ли кой да пази този пожар? Щеше да гори, но можеше да ми спасят къщата", допълни дъщерята на Калинка. 

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase