Илияна Йотова присъства на откриването на паметник на Левски в Созопол

На 18 юли се навършват 187 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Цялата страна отбелязва годишнината с поднасяне на венци и цветя и тържествени изложби. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на тържествена церемония в Созопол. „Този паметник разказва за най-големия българин, за нашата светиня, за човека, който преди себе си обичаше най-много народа си. За човека, който имаше редкия талант да гледа напред в бъдещето през погледа на следващите поколения и да работи за тях, за свободно и независимо отечество“, посочи Йотова. 

Снимка: Цеца Алексова, NOVA

Паметникът на скулптора Иван Бахчеванов беше открит миналата година от вицепрезидента. Тя беше гост и на тържественото честване на празника на Созопол, посветен на св. великомъченица Марина.

Снимка: Цеца Алексова, NOVA

Перник отбеляза годишнината с церемония пред паметника на революционера в центъра на града.

Снимка: БТА

Пред подвига на Апостола сведоха глави заместник-кметът Стефан Кръстев, областният управител Людмил Веселинов, представители на политически партии, общински съветници, културни дейци и граждани. Пред бюст-паметника му рецитираха стихове ученици от Дванадесето основно училище, носещо името на Левски. В тържеството със свои изпълнения участва и Духовият оркестър с диригент Трифон Трифонов.

Снимка: БТА

В Кюстендил церемонията започна с рецитал на младежи от Кюстендил, а присъстващите жители на града и представители на местната власт отдадоха почит пред личността, делото и саможертвата на Апостола на свободата. Пред паметника му на Ларгото в града бяха поднесени венци и цветя.

Снимка: БТА

Тържествено честване на годишнината от рождението на Васил Левски имаше днес и в Дупница, кюстендилското село Николичевци, с. Новоселяне, община Бобов дол.

Шумен отбелязва и 146 години от Освобождението на града. Тържественото честване на двете годишнини започна сутринта в православния храм „Свето Възнесение Господне“, където местни свещеници отслужиха панихида за загиналите за Освобождението на България и молебен за здраве и благоденствие.

Снимка: БТА

Пред паметника на Васил Левски в едноименния парк в Казанлък днес жителите и гостите на Града на розите отдадоха почит към паметта на Апостола. В празничния ден казанлъшките деца имаха възможността да вземат участие  в конкурс за рисунка и есе на тема “Малък съм или голям, аз за Левски знам“, организиран в общинската библиотека „Искра“.

Снимка: БТА

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Павлина Дудева, Милен Миланов, Елица Иванова, кореспонденти на БТА