"Говорил съм с всички кметски наместници, те са благодарни на пожарната и военните", каза премиерът Главчев

На всеки 20 минути МВР получава сигнали за пожари в цялата страна. Това съобщи министър Калин Стоянов, който заедно с премиера Димитър Главчев бяха в най-тежко засегнатите села в Ямболско. Към момента големите огнища в района са загасени, но все още пожарникарите работят на три фронта. Съвета по сигурността към Министерския съвет ще се събере в 15 часа.

Идваме от Крайново, имаше оперативка и ни запознаха каква е ситуацията. Говорил съм с всички кметски наместници и те са благодарни на пожарната на военните. Това каза служебният премиер Димитър Главчев.

„На територията на Крайново, Воден и Шарково работим на три фронта, а пожарът е много силно разпространен и е тръгнал към границата. Има засегнати няколко къщи от селото, около 10, но те не се обитават постоянно. Няма пострадали при огъня. Ще работим с двата хеликоптера на отбраната и двата хеликоптера на Чехия“, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Стоянов каза, че силният вятър е причина за образуването на огнени кълба, което затруднява работата им. Той посочи, че един от фронтовете е с. Голям Дервент и допълни, че техника има, но това е природна стихия. Силовият министър подчерта, че получават сигнали за пожари на всеки 20 минути. 

Да загубиш дома си в пламъците: Разказ от първо лице за огнения ад във Воден (ВИДЕО)

Той посочи, че по Механизма за гражданска защита на ЕС сме получили уверение, че Франция също може да се отзове с два хеликоптера. Стоянов каза, че машините вече са заявени.

Газовата станция е обезопасена, на място има екип, подчерта той и допълни, че няма опасност за хората.

На място са екипи от Столична община, военните и доброволци.

Премиерът и вътрешният министър отрекоха да са отказали помощ на хората в района на с. Воден. Главчев свиква Съвета по сигурността към МС. Ще бъдат поканени и представители на парламентарните групи. Още днес министъра на транспорта започва разговори с мобилните оператори за осигуряване на клетка за мобилните оператори за да може да работи системата за ранно предупреждение.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase