Вижте как животните се разхлаждат в горещините

Алпаките в зоопарка в Бургас - Вяра, Надежда и Любов посрещат своите гости с нови прически. С нова визия са и техните приятели, на които специален фризьор махна дебелите кожухчета, за да могат да по-леко да приемат юлските жеги.

Всяка година в началото на лятото алпаките в зоопарк Бургас се сдобиват с нови прически „Нашата лама все още е с прическата си, но алпаките задължително ги подстригваме, защото вълната им е доста голяма. Тя е около 25 см и през летните горещини трябва да се чувстват комфортно”, разказва управителят на Зоопарка в Бургас Кръстьо Дъбов.

Семейство мармозетки на Жофроа са най-новото попълнение в зоопарка в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

За новата визия на алпаките от зоопарка се доверили на специален фризьор. Оформянето на прическите на всяко едно от животните отнемало поне по час, докато при обикновената овца, подстригването продължавало не повече от 10 минути.

„Някой път остава така под очите да има вълна, друг път оставя само перчема,да бъдат всяка година различни.Тази година сме подстригали и двете мънички алпачки, въпреки че при тях не е задължително да се подстригват всяка година. Те са направо като агънца мънички. Едната се казва Рила, а другата е съвсем мъничка”, разказва още управителят на зоопарка.

От всеки бозайник, чиято родина е Перу се сваля сериозно количество вълна, която оказва се в Европа е изключително ценна.„Това е единствена вълна, която не е хигроскопична. Тя не поема влага. А когато завали дъжд, той се стича по козината и те остават сухи”, казва Дъбов.

Управата на зоопарка опитва да осигури прохлада за обитателите и по друг начин. Близалки от замразени плодове в горещите летни дни получават повечето от бозайниците в зоопарка .Дори полярните вълци, които оказва се са едни от най-нетърпеливите.

Великденска изложба: В Бургас показват екзотични птичи яйца (ВИДЕО)

„Голям плюс, който е изцяло патент на зоопарк Бургас, е оросителната система, която имаме. Тя се намира на около пет метра над земята и както беше вчера 39 градуса в 14 ч. температурата, пуснахме системата и термометрите вътре в зоопарка показаха 31 градуса. Успяхме за един час да смъкнем около седем градуса”, казва още

Повечето животни търсят сянката на храсти и дървета, дори и да имат собствен басейн.Като например капибарите, които са едни от най- големите любимци на малките посетители.

А водолюбивите птици в зоопарка прекарват по-голямата част от времето си в езерцето, където намират освен прохлада и място за изява на певческите си таланти.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase