Коментар на Орлин Колев и Велислав Величков

Може ли политическата криза да прерасне в конституционна коментираха адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ и конституционалистът Орлин Колев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Величков каза, че от „Правосъдие за всеки“ са излезли с декларация, в която изразяват опасения, че България може да изпадне в конституционна криза. Той посочи, че не трябва да се допуска политически натиск върху решенията на Конституционния съд.

Орлин Колев смята, че не бива да се спекулира с темата за конституционна криза. Той е на мнение, че не бива да се съмняваме в компетентността на конституционните съдии.

Йотова: Назначаването на Ненчев е грубо нарушение на Конституцията

Колев коментира възможността Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да гласуват решението на КС, което засяга промяната в Конституцията. Той посочи, че няма причина конституционни съдии да не могат да участват в разглеждането на този казус, но когато става дума за Атанасова и Белазелков, от етична гледна точка, не би трябвало да участват във взимането на самото решение. „Но това означава ли, че те трябва да получат клеймо и оттук-насетне, там където има политически оттенък в някое дело, те да не участват“, запита Колев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase