По думите му има две особено проблематични страни - Унгария и Словакия

ЕК представи докладите за състоянието на върховенството на правото. Такива има за всички 27 държави от ЕС. За България докладът отчита, че 68% от препоръките, отправени в предишния доклад през 2023 г., са изцяло или частично изпълнени. В някои държави членки обаче положението се е влошило. 

ЕК представи доклада за върховенството на закона в България

Кореспондентът на "Клуб Z" Момчил Инджов посочи, че това е пети поред хоризонтален доклад. "Те засягат целия ЕС. След това има глави за всички държави. За пореден път се споменава, че нямаме достатъчно присъди за корупция по високите етажи на властта. Това се повтаря пета година поред", посочи той. 

По думите му има две особено проблематични страни - Унгария и Словакия. "Втората е под наблюдение във връзка с предложения закон, според който НПО-та, които получат финансиране от чужбина, следва да се обозначават като организации с чуждестранна подкрепа. Това напомня законите в Русия и Грузия за чуждестранните агенти. ЕК може да отнесе Словакия до съда. Унгария също беше дадена на съд заради подобен закон, така беше принудена да го отмени. Същата съдба ще последва и Словакия", смята Инджов.

Според доклада свободата на медиите е проблем в Словакия, Унгария и Италия. "Политици публично си позволяват да унижават журналисти, което се неглижира от съда", допълни журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase