Над 40 години в страната хората имат право да изберат последния ден от живота си

Трябва ли, след като в живота си взимаме решения как да живеем, да можем да изберем и как да напуснем този свят? Повечето страни в Европа защитават забраната за евтаназия, но все по-често се повдига въпросът за легализацията. Швейцария е една от първите страни, която я прилага, преди повече от 40 години.

Ален Делон ще сложи край на живота си чрез евтаназия

„В съвременните общества хората са свикнали сами да взимат решенията в живота си. Човек, който е правил свободни избори през целия си живот, иска също така да има право да вземе свободно решение и за последния ден от него”, разказва Клаудира Марги, която e член на асоциация, която извършва евтаназия.

Португалия одобри евтаназията

Според нея използването на термина „евтаназия” не е особено точно. „От древногръцки понятието означава „лека смърт” и има различни средства, чрез които може да се случи. В повечето случаи става дума за т.нар. „пряка, активна” евтаназия. Това е акт, при който човек моли трета страна да сложи край на живота му, обикновено чрез смъртоносна инжекция. Това е медицински акт, който не е разрешен в Швейцария, но се прави в други страни като Холандия и Белгия. Що се отнася до Швейцария, е разрешено „асистираното самоубийство” – човек, който иска да сложи край на живота си, моли трета страна да го придружи, но по време на процедурата контролът е у пациента и последното действие се извършва от самия него, което често се случва с приемане на лекарство”, обяснява Клаудия.

Тя разказва, че сдружението е основано през 1998 г. от адвокат специалист по правата на човека. Затова сдружението се самоопределя по-скоро като правозащитна организация. „Защитаваме правото на всеки индивид да решава сам относно края на собствения си живот и да избира средствата за това. Това право беше потвърдено с решение на Европейския съд по правата на човека с през  2011 г., а делото беше водено именно от нас. Затова сме ангажирани на международен план, особено на юридическо ниво. Като освен това водим и съдебни дела за правото да умреш достойно.  Всеки ден получаваме много мейли и телефонни обаждания от хора от различни страни, които се намират в трудна ситуация. Нашата мисия не е да сложат край на живота си, а да им покажем как да продължат да живеят. Понякога състоянието на човека е толкова тежко и болезнено и за него и за близките му, че въпреки всичко те решават, че искат асистирано самоубийство”, допълва Клаудия.

По нейни думи първо човек трябва да стане член на асоциацията, а едно от условията е да може да направи преценка сам. „Друго условие е да има минимален капацитет на мобилност, в противен случай той не може да извърши процедурата при нас. Трети човек, дори много близък човек, не може да взима това решение”, разкрива Клаудия.

„След това се изготвя медицинско досие на лицето, което се анализира от независим швейцарски лекар, който решава дали диагнозата и конкретните обстоятелства позволяват издаването на рецепта за смъртоносното лекарство. Важно е да отбележим, че много хора, които са получили това одобрение от лекаря, не прибягват до изпълнение на процедурата. Те знаят, че имат „план Б” и това им носи голямо облекчение. Продължават да се борят за живота си, докато всички други средства не се провалят”, посочва тя.

Според Клаудия хората, които решават да предприемат стъпката най-често са пациенти с рак в краен стадий. „Вярвам, че Швейцария има различна правна традиция, в сравнение с другите страни. Ние сме малко по-либерални и може би виждаме правото на свободен избор по различен начин. Асистираното самоубийство е практика от вече над 40 години се приема много добре от нашите граждани. На година се извършват 220 асистирани самоубийства, като по-голямата част от тях са чужденци”, казва тя.

Кладуия гледа на работата си като облекчение за тези хора. „Хората не се страхуват толкова от смъртта, колкото от това как ще умрат. Дали краят ще бъде с тежки страдания, без контрол. Ние им връщаме този контрол и им даваме малко право на свободен избор”, казва още тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase