Папката от името на политическата формация прие председателят на парламентарната група Тошко Йорданов

Президентът Румен Радев връчи на "Има такъв народ" третия и последен мандат за съставяне на правителство. Папката от името на политическата формация прие председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. 

"Ние сме пределно наясно в каква тежка криза е страната и каква отговорност носи този трети мандат. Според нас дори по-голяма отговорност, отколкото първите два мандата. Ние ще подходим изключително практично и с разум. Ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии, включително с независимите депутати", заяви Йорданов. И добави, че преговорите за съставяне на кабинет ще започнат още утре. 


„Това е последният шанс пред 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. Още от самото начало вие застъпвате тезата за необходимостта от редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. На фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори демонстрирате устойчивост на парламентарната си група, както и на позициите си. Надявам се това да ви помогне за успешната реализация на мандата", заяви държавният глава. 

Харизанов: Правителство не може да бъде създадено сега

След срещата при президента Йорданов коментира, че надежда за съставяне на кабинет "винаги има". "Докато не приключи процесът, ще има надежда, колкото и малка да е тя. Няма партия или политически представител в този парламент, който да не е казал, че отиването на избори не е най-доброто решение”, каза председателят на ПГ на ИТН.

Според него „база за здрав разум има”. „Затова ние ще подходим отговорно, загърбвайки всякаква лична неприязън и разменени реплики с останалите партии и техни представители. Ще изготвим график и ще изпратим официални писма. На тези срещи ще обсъждаме приоритетите, проблемите, начините и сроковете за тяхното решаване. Ако постигнем съгласие, след това ще говорим за състав на кабинет и кои ще са хората, изпълняващи съответната програма”, подчерта Йорданов.


След връчването на мандата на „Има такъв народ”, действията около неговото реализиране вече започнаха. Както обещаха пред държавния глава, от партията на Слави Трифонов ще разговарят с всички в 50-ия парламент, дори и с независимите народни представители.

Първата среща ще бъде с представителите на групата на „Величие”, която се разпадна. Първият разговор ще бъде с тези около кръга на Ивелин Михайлов. Малко по-късно през деня ще има среща и с депутатите около Николай Марков.

В 16 часа утре е предвиден разговор и с Джевдет Чакъров и народните представители около Ахмет Доган, които вече не са част от парламентарната група на ДПС.

Преди да разговарят за кандидат за министър-председател, както и за състав на кабинет, от „Има такъв народ” ще се срещнат с останалите политически сили по приоритети, а от това ще зависи какъв ще бъде следващият им ход.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase