Бъдещата държавна педиатрия ще има над 50 структури

В Министерството на здравеопазването обсъдиха структурата на Националната детска болница, след като беше получен доклад от Европейската инвестиционна банка.

Здравният министър: Изграждането на бъдещата детска болница няма да се забави (СНИМКИ)

Високотехнологична болница с 404 легла – това е залегнало в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка. Сред предложенията в него има и такива, които се разминават с нуждите на българското здравеопазване, посочиха здравните власти.

Казусът с детската болница: ДАНС работят по сигналите на премиера и на частното дружество

Стана ясно, че в бъдещата държавна педиатрия ще има над 50 структури. Сред тях обаче не фигурират детска психиатрия, която се предвижда да остане в „Александровска”  болница, както и пластично-възстановителна хирургия, за която пък грижата остава в ръцете на специалистите от „Пирогов”. Следващият доклад на Европейската инвестиционна банка, в който ще залегне проектирането и строителството на педиатрията, се очаква в края на октомври.

„Ще има отделения по педиатрия, детска хирургия, УНГ, детска гинекология и палеативни грижи. Това е изключително важен и нужен момент на нашата страна, това ще е първото такова детско отделение”, коментира проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

Според Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за национална детска болница, педиатрията ще бъде в помощ на децата и ще гарантира безопасността на пациентите.

„Предстои и представяне пред здравна комисия и най-накрая този проект ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Предвиждаме в рамките на август, да имаме един финален документ”, посочи здравният министър Галя Кондева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase