Много от тях са с корени от Африка или Близкия изток

В малкия арабски квартал в град Анахайм, Калифорния, активисти от MЕNA се борят за нова категория при преброяване на населението в САЩ. Става въпрос за американци, които проследяват произхода си от Близкия изток и Северна Африка в продължение на повече от три десетилетия, разказват от Voice of America.

Американката от палестински произход Ая Шихаде казва, че вече се чувства значима, видима за обществото и горда с произхода си, а това не винаги е било така.

MЕNA включва близо 30 различни възможности, определящи произхода, посочва координаторът на проучването Амин Наш, който е от арабско-американски произход. Сред опциите в преброяването са посочени страни като Иран, Ирак, Саудитска Арабия, Палестина, Египет, Алжир, Либия, Мароко и други.

“Разочарованието не е равно на апатия": Как гласуват младите хора в САЩ

Наш казва, че е важно как хората се възприемат в културен план.

Изпълнителният директор на Арабско-американския граждански съвет Рошад Алдабах посочва, че новите категории при преброяването ще помогнат на американци от арабски произход да защитават по-добре своите права.

„Знаем колко хора от Близкия изток и Северна Африка живеят в нашите общности. За нас, като Арабско-американски граждански съвет, е важно да мобилизираме тези хора да гласуват. Ние сме голяма общност и властта трябва да се вслуша в нас“, казва Алдабах. Той допълва, че промяната ще улесни кандидатстването на хората за заеми към банките, както и за гарантиране на гражданските им права, като например в сферата на здравеопазването.

Повечето хора в квартала „Малката Арабия“ на Анахайм приветстват промяната. Но не всички. Някои от жителите, като американецът от ливански произход Тони Хаким, отдавна са загърбили миналото и произхода си и гледат напред, посочват от VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America