Идеята е те да завършват висшето си образование у нас

Възпитаниците на българските училища зад граница да завършват висшето си образование у нас и да се завръщат трайно в страната. С тази мисия се е ангажирал Великотърновският университет. По време на летните си стажове негови студенти преподават на българчета в различни държави по света. В същото време директори на училища зад граница се събират в Търново, за да обменят опит и идеи.

Идеята трябва да стане държавна политика, твърди ректорът на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проф. Димитър Димитров. По думите му в чужбина има огромен резерв от деца, които са умни и способни. „Трябва да се премахнат всички административни пречки пред тях и да се възприемат като български студенти. Да, аз знам, че нивото им на български няма да е много високо, но при умни хора това се компенсира за една година”, подчерта проф. Димитров.

МОН спря спорни промени в една от наредбите за предучилищното и училищното образование

ВТУ дари 330 детски книжки на българи в чужбина. Сега търсенето сред сънародниците ни било за исторически и географски карти. Учебното заведение ще подари и това на диаспората ни.

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase