По думите му това не е новосъздаден вирус, разпръснат умишлено

След двата регистрирани смъртни случая на западнонилска треска у нас здравните власти предприеха мерки за ограничаването ѝ. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пикът на треската ще бъде през септември. Какви са здравните мерки, които влизат в сила коментира инфекционистът доц. Трифон Вълчев в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Кантарджиев за западнонилската треска: Някои хора боледуват по-тежко заради дефицит на имунната система

„Трябва да отбележим две неща, за да не се всява паника. Това не е поредният вирус, пуснат от някъде. Няма нужда от конспиративни теории – този вирус съществува от 1937 година. Причинителя на вируса разширява ареала на разпространение. Не само България, но цяла Южна Европа попада в списъка на държави, в които заразата може да се разпространява", каза доц. Вълков.

По думите му над 300 вида различни птици са преносители. "Комарът, за да предаде инфекцията, трябва да смуче кръв както от птици, така и от хора. Инфекцията не се предава от човек на човек, освен при кръвопреливане, кърмене, трансплантиране на органи и пр. Но по въздушно капков път – не", поясни експертът.

Целия разговор вижте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase