Тя е била открита в нефтохимически завод

Чешките власти детонираха неизбухнала бомба от Втората световна война. Тя беше открита миналата седмица в голям чешки нефтохимически завод, съобщиха от пожарната служба.

Полицията установи шестдневен периметър за сигурност около завода в Залузи, на около 100 км северозападно от Прага, след като на 21 август работници откриха боеприпаса в отдалечена част от територията на завода, предаде АФП.

Извадиха 190-килограмова мина от Адриатическо море

Те наредиха на стотици хора да напуснат домовете си, а заводът, управляван от полския бензинов гигант Orlen, беше затворен. 

"Детонацията на бомбата беше успешна. Взривът е настъпил в 12:13 часа. Извършваме щателна проверка на мястото. Първоначалното визуално претърсване показва, че няма големи видими щети в района", съобщиха от пожарната служба, като публикуваха снимки от мястото направени с дрон.

Пожарникарите са изолирали бомбата с чували с пясък преди взрива. 250-килограмовата британска авиационна бомба е била оборудвана с уникален химически детонатор, който забавя експлозията ѝ, което според полицията я прави особено опасна.

"Опасността и рядкостта на това откритие се крие в задействащия механизъм, който може да бъде настроен за до 144 часа или 6 дни", казаха от полицията миналата седмица. Чешката полиция нареди и на 600 души да се евакуират.

Фабриката, която е служила на нацистките военни усилия по време на германската окупация на тогавашна Чехословакия, е била обект на съюзнически бомбардировки през 1944 г.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС