Киберекспертът Спас Иванов и журналистът Ангел Петров за актуалните проблеми в онлайн пространството

„Груповите чатове трудно могат да бъдат криптирани, за разлика от личните съобщения”. Това заяви киберекспетът Спас Иванов в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS по повод ареста на основателя на Telegram Павел Дуров и сигурността на социалните платформи.

Шефът на Telegram е предаден на съда в Париж

„Социалната платформа Telegram се появи с идеята да сложи по-широки рамки на свободата на словото, да не бъде цензурирана и да даде конфиденциалност на потребителите. Тя беше известна от самото начало, че предлага криптиране от край до край”, поясни той и допълни, че в светлината на последната информация с ареста на нейния основател Павел Дуров не би ползвал платформата. „Преди година това беше предпочитаната платформа от мен и от екипа ми. „Много държави като Индия и Южна Корея имаха проблеми с тази платформа и от Telegram отказаха да сътрудничат на властите. Тази непрозрачност е притеснителна”, обясни Иванов. 

Киберекспертът каза, че чатовете в социалните медии могат да стоят с години. „Докато не изтриете чата и не забраните неговата история, платформата вероятно държи копие на споделената информация някъде на някой сървър. Сървърите на Telegram са навсякъде, но има подозрения, че враждата на Дуров с руските служби за сигурност, е фалшива. Има подозрения, че негови разработчици се намират в Русия”, допълни Спас Иванов. 

Интимната партньорка на Дуров е заподозряна за ареста му (СНИМКИ)

Според журналиста Ангел Петров в Русия дебатът за границите между свободата и сигурността се решава с голяма бодлива тел. 

Относно свободата на тази платформа Петров даде пример как там може да се открият видеа, за които няма права. "Испански канали излъчват футболни мачове и забранено съдържание, което няма права", обясни той. 

„Всеки трябва да е изключително внимателен в хигиената си в социалните мрежи, да е отговорен към начина, по който иска да изглеждат те”, допълни Ангел Петров.

Арестуваха създателя на Telegram

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase