Отговор даде зам.-председателят на Европейски транспортен клъстер Йоанна Лалова

Отново проблеми на границата ни с Румъния и тапи от камиони. На шофьорите на тежкотоварни автомобили им се налага да чакат почти денонощие, за да преминат. На този фон властите се събраха в опит да разрешат проблемите с преминаването и престоя в частните паркинги преди границите. Но решение все още няма. 

По думите на зам.-председателя на Европейски транспортен клъстер Йоанна Лалова няма добри двустранни отношения между румънските и българските власти. Тя разказа за множество случаи, в които камион минава кантар на българската граница, а след 200 метра този на румънска територия показва разминаване и че превозното средство е претоварено.

Шофьори на камиони твърдят, че са заплашвани от служители на частен паркинг на „Дунав мост” 2

Йоанна Лалова е категорична, че проблемът може да бъде решен от съвместни решения на МВнР, Транспортното министерство и това на финансите, тъй като Агенция „Митници” е под негова юрисдикция.

Шофьорите разказаха, че стоят повече от 15 часа, за да преминат "Дунав мост" 2 при Видин. Според позиция от Агенция „Митници“ в период на активно движение на леки коли и на туристи приоритет се отдава на лекия трафик.

Над 30 часа в тапа на границата: Километрични опашки на "Дунав мост" при Русе

Междувременно недоволство се надигна сред шофьорите заради принудително влизане в буферен паркинг на "Дунав мост" 2. Те разказват, че без номер от буферния паркинг не могат да минат границата. „Задължителен е и няма как да се наредим директно на опашката".

Шофьорите на камиони разказват, че също нямат друг избор освен да влизат на частния паркинг. Според заместник-председателя на Европейския транспортен клъстер, който е участвал на срещата с институциите на "Дунав мост" 2, частните паркинги се увеличават. От Буферния паркинг във Видин отговориха, че паркинга е само в услуга на транспортния бранш.

Във вторник стана ясно, че Гърция и Турция търсят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. 

Гърция и Турция търсят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България

Повече гледайте във видеата.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase