По правило те вървят с бюджета

Служебният кабинет даде старт на подготовката на данъчните закони за догодина, които по правило вървят с бюджета. Най-важното - данъкът върху доходите и данък печалба се запазват.

Какви са промените?

Прецизират се текстовете около данъчните облекчения за отглеждане на дете. Предлага се при развод отстъпката да се ползва от родителя, на когото са предоставени правата за отглеждане. И само в случай, че този родител няма достатъчно доходи, другият да може също да ползва облекчението. Става въпрос за 600 лева на година на дете.

Скок в линията на бедност с малко над 100 лева

От догодина цигарите трябва да поскъпнат с около 20 стотинки на кутия заради вдигане на акциза. Анализ на Финансовото министерство показва, че тъй като компаниите са наясно с това поскъпване, някои се презапасяват нарочно с бандероли на старата цена, а от това губи държавата. Ето защо ще се въведат ограничения за количествата бандероли, които могат да бъдат заявявани.

В Социалното министерство синдикати и работодатели обсъдиха размера на минималната заплата от 2025 г. От миналата година формулата, по която се определя тя, залегна в Кодекса на труда - минималната заплата е 50% от средната. Така догодина трябва да е 1077 лева. Стои обаче въпросът дали няма да се тръгне към промяна на формулата, което обаче трябва да мине през парламента.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase