Властите призоваха хората до потърсят убежище

Националната служба за гражданска защита на Мексико обяви „червена тревога” заради урагана „Джон”, който приближава южните брегове. Той бързо се усили до буря от втора категория, заплашвайки да набере още мощ преди да достигне сушата през следващите часове, предаде Ройтерс.

Жителите са призовани да потърсят убежище, докато властите не отменят тревогата.

Американският Национален център за ураганите предупреди за предстоящи наводнения, високи вълни и бурни ветрове, докато бурята бе на едва около 50 км от Пунта Малдонадо, щата Гереро, снощи, придружена от максимални постоянни ветрове със скорост 170 км/ч.

Евакуираха близо половин милион души в Китай заради тайфуна „Яги” (ВИДЕО)

Властите съобщиха, че с наближаването на бурята се затварят училищата в някои части на Оахака и Гереро, а мексиканската държавна енергийна компания CFE обяви, че прехвърля свои работници в Оахака преди пристигането на „Джон”.

Предупреждение за ураган е в сила и за района от известния морски курорт Акапулко, който все още се възстановява от миналогодишния ураган „Отис”, до туристическия център Уатулко в Оахака. Предупреждението обхваща и зоната на изток от Хуатулко до важното пристанище Салина Крус, където се намира най-голямата рафинерия в страната - на мексиканската държавна петролна компания „Пемекс”.

Центърът за ураганите предупреди, че проливните дъждове, които носи „Джон”, може да причинят значителни и дори катастрофални, животозастрашаващи внезапни наводнения и кални свлачища, които ще засегнат щатите Чиапас, Оахака и югоизточната част на Гереро, с изгледи да продължат до четвъртък.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Десислава Иванова, БТА