Тя коментира, че в момента САЩ имат толкова силно присъствие в региона, колкото не са имали отдавна

В момента е върхът на една ескалация, каквато отдавна не сме виждали. Това коментира политологът доц. Мира Майер в „Интервюто след Новините на NOVA”.

„Разбира се, човечеството познава огромни препятствия от омраза от две страни, които е преодолявало. Най-близкото, за което се сещам, е след Втората световна война, когато целият свят е срещу Германия и 10 години след това положението е различно. Човечеството е прескачало такива препятствия, защо да не може да го направи и в Близкия изток. Това е оптимистичния поглед”, коментира тя.  

Доц. Мира Майер коментира още, че САЩ имат толкова силно присъствие в региона, колкото не са имали отдавна.

Посланикът на Израел: Вярвам, че все още има около 70 живи заложници

„Те нееднократно заявяват, че биха се намесили на страната на Израел, ако нещо се случи”, заяви доц. Майер. „До последните 2 акции, които бяха с директно нападение над територията на Израел, Иран действаше чрез поставени лица, финансирани от тях, командвани от тях, но те обират негативите и страните, в които се намират те, докато Иран нямаше никакви негативи”, обясни още политологът. „Иран вече обаче е на терен”, допълни тя.

Доц. Майер обаче смята, че САЩ имат интерес да не се разгори допълнително конфликта. „Ако избухне пълномащабна война, това би довело до по-лош изборен резултат за Камала Харис”, обясни доц. Майер. „До момента САЩ предлагаха на Израел и настояваха израелските власти, че такава война не бива да избухне преди 5 ноември, денят на изборите. Самото общество в Израел обаче е стигнало до края на своята търпимост. Това, което започна преди 1 година, доведе до промяна в израелското обществено мнение, по отношение на търпимостта към съседите, към палестинците, към Ливан”, коментира доц. Майер.

„Държането на заложниците е нещо ужасно. Няма смисъл да го описвам с думи. Искам да обърна внимание, че единствената причина, поради която  Яхия Синуар е жив, е наличието на тези заложници. Това не е добър урок за останалите терористи. Тоест ако вземете заложници, имате шанс да оцелеете. „Хизбула” нямаха заложници, в резултат на което цялото ръководство беше обезглавено. На няколко пъти са знаели прекрасно къде се намира Яхия Синуар, който обаче се оказа, че се движи с 22 от заложниците около него”, коментира доц. Майер. 

Година по-късно: Окървавеният 7 октомври в Израел и последствията

Според нея унищожението на иранската ядрена програма е постижима цел за Израел, но това няма да остане без отговор. „Ако искаме мир, ако искаме преговори, трябва да е по-премерен този удар. Има четири сценария, които се обсъждат най-често. Могат да се нападнат петролните съоръжения в Персийския залив, те го наричат Арабско море. От другата страна на този залив, се намират Обединените арабски емирства, които също имат свои петролни съоръжения, терминали, на които пълнят танкерите, за да излязат и да снабдяват целия свят с петрол. Вариантът номер 1 разбира се е ядрената програма”, коментира доц. Майер.
 
Третият сценарий е да бъдат ударни важни обекти от инфраструктурата на страната. „Последният вариант е да бъде ударен самият Али Хаменей с подобна бомба в скривалището, в което е”, каза Майер.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Ина Григорова