Темата за предстоящия вот коментираха също Валентин Мундров и Атанас Илков

С решение на Централната избирателна комисия трябваше да бъдат унищожени всички останали ролки неизползвана хартия от последните парламентарни избори. Този детайл е изключително важен за честността на машинния вот - гаранция, че не е налична стара хартия, която може да се използва неправомерно. За целта е създадена организация с областните управители. Това заяви на брифинг министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов.  

„За съжаление обаче областните управители, както и ние, нямаме прекия механизъм да изискваме от кметовете на общини такава информация. И алармираме за факта, че липсва пълна информация от всички общини за унищожената хартия от последните избори. Дори има фрапантен случай в София. На запитване на областния управител към Столичната община, отговорът, който е даден е, че няма правомощия да иска такава информация“, посочи Карадимов.

„Подготовката за изборите, свързана с материално-техническата част, върви изцяло по график. Сроковете се спазват стриктно, в пълна координация сме с ЦИК“, допълни той.

„Изборният процес има два ясно очертани компонента – гласуване с хартия и с машини. Още в началото на подготовката отправихме предложение към ЦИК за оптимизиране на процеса с машинното гласуване. Това върви добре, надяваме се, че ще бъдат приети и процедурата по машинното гласуване ще бъде много по-прозрачна“, отбеляза министърът и добави, че с изготвянето на хартиените бюлетини, по информация от ЦИК, всичко върви в срок.

Радев: Има множество сигнали за купен и корпоративен вот, появиха се и конкретни имена

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че държавата е взела всички необходими мерки за защита на вота. „Всеки един гражданин може да наблюдава целия процес по удостоверяване от залата на Министерството на електронното управление. Искам да подчертая, че няма да допуснем никакви компромиси по отношение на сигурността и публичността на машинното гласуване“, категоричен е Мундров.

Той подчерта, че различното от предишните избори е, че е актуализирана методиката, за да се включи в проверката параметризиращият софтуер с цел по-голяма сигурност. „Той е този, който конфигурира машините по отношение на кандидат-депутатските листи и преференции за всяка СИК. Такава проверка досега не е правена“, добави Мундров.

Главчев: Цялото преградно съоръжение на българо-турската граница е на мястото си

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков обясни, че ведомството му е предприело действия по изготвяне на транспортния план, по който ще се движат всички изборни книжа и машините за електронно гласуване, както и тяхното обезпечаване от служители на МВР от София до всяка една изборна секция.

„По всеки един сигнал относно купуване или продаване на гласове, който е постъпил в МВР, незабавно започва проверка“, категоричен беше силовият министър.