В София устройствата бяха премахнати преди две години

Пешеходка загина, след като беше блъсната от кола на тротоар на столичния булевард "Владимир Вазов". При катастрофа между два автомобила, единият изхвърча, качва се на бордюра и стига до тревни площи, помитайки жената. Хора от квартала споделят, че този участък е опасен. Възможно е причина за катастрофата да е светофарната уредба, твърдят пътни експерти.

Пешеходка загина при тежка катастрофа в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров посочи, че в участъка ограничението е 30 км/ч. "Видимо скоростта на движение на колите е била по-висока. Инфраструктурата също е сред възможните причини за пътния инцидент. Преди две години в София премахнаха броячите, така наречените таймери на светофарните уредби. В много други градове обаче останаха. Според мен те са полезни, защото така се получава допълнителна информация за преминаването на кръстовище", коментира Тодоров в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS. И допълни, че от 7-8 години се забелязва тенденция на слабо намаляване броя на катастрофите у нас.

От своя страна председателят на СБА Емил Панчев смята, че невниманието на водачите също е ключов фактор за настъпването на произшествия. "Броячите на светофарите се виждаха добре, можеше да се регулират реакциите на шофьорите. Анализи на СБА показват, че добре се отразяваха на пътната обстановка", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова