Откакто встъпи в длъжност президентът провежда твърда политика по отношение на миграцията

Полша планира временно да прекрати предоставянето на право на убежище като част от стратегията си за ограничаване на нелегалната миграция на фона на напрежение на границата с Беларус, предаде Ройтерс. Варшава обвинява Минск, че насърчава мигранти да прекосяват беларуската границата с Полша. Това обяви премиерът на страната Доналд Туск.

„Ще поискам това, ще поискам признаване на това решение в Европа. Това е така, защото много добре знаем как то се използва от беларуския президент Александър Лукашенко, руския президент Владимир Путин“, каза той на конгрес, организиран от политическата му коалиция "Гражданска платформа".

Германия въведе граничен контрол на всички сухопътни граници

Миграцията е на дневен ред в Полша от 2021 г., когато голям брой хора от Близкия изток и Африка започнаха до правят нелегални опити за преминаване на беларуската граница с Полша. Варшава и Европейският съюз заявиха, че това е криза, организирана от Минск и Русия, припомня Ройтерс.

Русия и Беларус отричат да са отговорни за мигрантския натиск. Туск каза, че ще представи стратегията за миграция на заседание на министерски съвет, насрочено за 15 октомври.

Откакто встъпи в длъжност през декември 2023 г., Туск провежда твърда политика по отношение на миграцията – стратегия, която спечели широка обществена подкрепа, но разколеба активистите, които се надяваха, че той ще изостави подхода на предишната националистическа администрация, посочва Ройтерс. През юли полският парламент прие закон, който разширява правомощията на службите за сигурност да използват оръжие срещу мигранти на границата с Беларус.

Редактор: Габриела Винарова
Източник: Божидар Колев, БТА