Темата коментира журналистът Момчил Инджов

Норвегия въвежда паспортни проверки по границите си заради повишаване нивото на терористична заплаха. Страната не е в Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство. Полша обяви, че планира да затвори границите си за бежанци. Властите във Варшава временно преустановят даването на убежище. Все още няма реакция на Европейската комисия за полското решение.

Тази седмица ще се състои и Съвет по външни работи, където външните министри на Европа ще обсъдят актуалната геополитическа обстановка.

Туск: Полша временно ще прекрати даването на убежище след напрежението по границата с Беларус

„Полша прекратява предоставянето на убежище за мигранти заради инструментализирането на миграцията от страна на Беларус с помощта на Русия. Периодично се усилва натискът по границите, това лесно става в държави като Беларус. Има цели руски полети, които стоварват нелегални мигранти от Близкия изток. Полша ще поиска разрешение от Европа, но каквото и да бъде казано, те са решени да действат”, коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS журналистът Момчил Инджов.

По негови думи политиката на неотблъскване означава нелегалните мигранти да не бъдат връщани в държави, където има опасност да бъдат подлагани на изтезания или унизително отношение. „Трудно е да се докаже, че юридически тези хора са докарвани на границата. Няма как да се докаже, че те не са заплашени от наказания в свободните страни”, посочи още Инджов.

Според журналиста вероятно Полша отново ще влоши отношенията си с ЕС. „Очаква се днес да бъде приет пакет от санкции срещу Иран заради снабдяването на Русия с балистични ракети, които да бъдат използвани във войната срещу Украйна. Досега България и Румъния не са настояли за санкции срещу йеменските хути, при положение, че има държани български заложници на борда на кораба Galaxy Leader в продължение на година”, добави Инджов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова