Тя е с обвинения за участие в организирана престъпна група и за оказване на принуда

10 000 лева гаранция определи Софийският градски съд, който разгледа искане на бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова за по-лека мярка за неотклонение. 

Освен за участие в организирана престъпна група, тя е обвинена и за оказване на принуда. До момента Банкова беше с мярка "задържане под стража". Ако Прокуратурата не обжалва това решение тя най-рано в петък ще си бъде вкъщи. 

Нови обвинения за Банкова: Повишавала свои служители без тяхно съгласие

Съдът реши, че Банкова няма опасност да се укрие и да окаже влияние на други свидетели, защото те вече са разпитани. Според защитата ѝ в последните четири месеца Банкова почти не е напускала болнични заведения в Сифия. Това е ставало със санкцията и съдействието на Прокуратурата, което не доведе и до оспорване на нейните епикризи в съдебната зала. Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Петя Банкова е извършила деянията, за които е обвинена, но здравето ѝ е по-важно. Затова и магистратите не се противопоставиха на искането за по-лека мярка за неотклонение. 

За обвиняемата Банкова е важно да се лекува адекватно. Другото обстоятелство е, че обвиняемата съдейства на разследването. Разпитана е в качеството на обвиняем и е дала обяснения, които са от значение за делото. Другото обстоятелство е дългият срок на задържане, който е минал", заяви Мариана Ненкова, прокурор. 

"Тя никога не е твърдяла, че е знаела за когото и да било да е вършил нещо нередно", заяви защитничката на Банкова Аделина Натина.

Редактор: Станимира Шикова