Те са доказали важността на обществените институции за просперитета на една страна

Нобеловата награда за икономика беше присъдена на американеца от турски произход Дарон Асемоглу и американците от британски произход Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън заради приноса им в доказването на важността на обществените институции за просперитета на една страна. Това обяви Кралската шведска академия на науките в Стокхолм.

Обществата с лошо върховенство на закона и институции, които експлоатират населението, не генерират растеж или промяна към по-добро. Изследванията на тазгодишните лауреати ни помагат да разберем защо, поясняват от Академията.

Японска организация спечели Нобеловата награда за мир

„Намаляването на огромните разлики в доходите между държавите е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Лауреатите показаха значението на обществените институции за постигането на тази цел“, каза Якоб Свенсон, председател на Комитета за наградата за икономически науки.

57-годишният Асемоглу е професор в Масачузетския технологичен институт, както и 61-годишният Джонсън. 64-годишният Робинсън пък е професор в Чикагския университет.

Журито изтъкна работата на лауреатите, която осветлява как обществените институции играят роля в обяснението на това защо някои страни просперират, а други не.

Наградата за икономика е единствената Нобелова награда, която не е сред първоначалните пет, учредени в завещанието на шведския учен Алфред Нобел, починал през 1896 г. Вместо това тя е създадена чрез дарение от Шведската централна банка през 1968 г. Това кара критиците да я нарекат „фалшив Нобел“.

Компютърен дизайн на протеини заслужи Нобеловата награда за химия

Нобеловите награди се състоят от грамота, златен медал и сума в размер на 1 млн. долара. Те ще бъдат връчени на церемонии в Стокхолм и Осло на 10 декември – годишнината от смъртта на учения и създател на наградата Алфред Нобел през 1896 г.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС