Коментар на Елица Буенова и Красимир Георгиев

Тежък инцидент отне живота на 14-годишно дете на пътя София - Варна при село Български извор. Моторист блъсна две деца със скутери. Едното загина на място, а другото е в болница. Според местни хора мотористът се е движел с много висока скорост. Адвокат Елица Буенова и Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите коментират превенцията и ролята на държавата в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

"В петък, по време на "Великото преселение на народите", едва ли е било възможно да вдигнеш такава скорост. Аз поставям под съмнение твърдението, че мотористът се е движел с 200 км/ч. Представлявам предимно пострадали в ПТП, но в случая ще обърна погледа си в друга посока. За шофьор, който се движи по пътищата интензивно, 9 нарушения за 30 години, не мисля че е нещо кой знае какво", каза адвокат Буенова.

Момче загина в тежка катастрофа на пътя София–Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Моите съболезнования на близките на това дете, знам какво е да загубиш близък. Но искам да попитам следното: какво правят тези две деца на главния път на мотори? Те са отнели предимство, пресичали са платното", добави тя. Според нея "не можем да променим съзнанието на българина и търсим вина в полицията".

Георгиев изцяло подкрепи казаното от събеседника си. "Нашият манталитет и народопсихология предпоставя, когато става въпрос за нарушение на наш близък, да си затваряме очите. В провинцията цари "законът на джунглата" по пътищата. Там всички са роднини. Този случай е цялостно отражение на нашата държава за състоянието ѝ в момента', посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.

Редактор: Мира Мирчева