Миграцията вероятно ще доминира предстоящата среща на върха на ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ще предложи ново законодателство, което ще насърчи връщането на повече мигранти, нямащи право да останат в ЕС, предаде ДПА. "Миграционната политика на ЕС може да бъде устойчива, само ако хората, които нямат право да останат в ЕС, бъдат връщани ефективно", пише Фон дер Лайен в писмо, изпратено до столиците на страните членки. "Само около 20% от гражданите на трети страни, на които е било наредено да напуснат ЕС, обаче са били върнати", добавя тя.

Новото законодателство ще определи задълженията на връщащите и ще рационализира процеса по връщане, пише още Фон дер Лайен. Подготовката на новото законодателство ще бъде основен приоритет за новия комисар по миграцията, който се очаква да встъпи в длъжност в края на годината. В писмото, изпратено преди срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, която започва в четвъртък, он дер Лайен също така изразява загриженост за хората, разселени от конфликта в Близкия изток.

Германия затяга контрола за прием на мигранти

Повече от един милион души са били разселени през последните седмици "с ясен потенциал за още международно разселване", пише тя и призовава лидерите на ЕС "да работят по планове за извънредни ситуации". Миграцията вероятно ще доминира предстоящата среща на върха на ЕС, след като Полша неотдавна обяви планове временно да прекрати прилагането на правото на убежище, посочва ДПА.

Варшава обвинява руския президент Владимир Путин и беларуския лидер Александър Лукашенко, че изтласкват мигранти към полската граница, за да дестабилизират 27-те страни членки на ЕС и да подкопаят сигурността. "Нуждаем се от ясен и решителен европейски отговор за противодействие на тези действия, като в същото време не позволяваме на Русия и Беларус да използват собствените ни ценности срещу нас", пише Фон дер Лайен в писмото си към лидерите на ЕС.

Председателят на Комисията отправи и индиректни критики към граничния контрол, който Германия в момента извършва в рамките на Шенгенската зона за безвизово пътуване. "Връщането на граничния контрол трябва да бъде мярка при крайна необходимост", посочва тя.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: Владимир Арангелов, БТА