Тя е началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Проф. д-р Мария Токмакова получи престижния приз "Лекар на годината". Наградата се връчва за 21-ва поредна година от Българския лекарски съюз. Проф. д-р Мария Токмакова е началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив от 2008 година. Тя има редица специализации в чужбина. Член е на работната група по сърдечна недостатъчност към Дружеството на кардиолозите в България, както и на Българското дружество по интервенционална кардиология, Европейското дружество на кардиолозите и Съюза на учените в България.

Призът на проф. Токмакова връчи новоизбраният председател на Българския лекарски съюз - д-р Николай Брънзалов. 

Избират „Лекар на годината”

"Благодаря за изключително високата чест - тя е огромно признание. Искам да благодаря първо на моя баща, който ми показа пътя към тази професия. Посвещавам тази награда на всички мои колеги, защото го заслужават и то не само един път в годината", каза проф. Токмакова.
Престижната награда се връчва с навечерието на Деня на българския лекар, който отбелязваме утре, на 19 октомври, когато отдаваме почит на Свети Йоан Рилски Чудотворец, посветил живота си на изцелението на хората. 

На наградите на БЛС присъства и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева. 
Тя връчи специалната награда "Д-р Стефан Черкезов" - младият лекар, който на 15 август 1963 година спасява 47 души от горящ автобус след тежка катастрофа. Но ден по-късно губи живота си заради тежките изгаряния.

По повод 60 години от подвига му през 2023 година за първи път беше връчена наградата за всеотдайност и етика на негово име - "Д-р Стефан Черкезов". 

Грип или COVID-19: Как да разпознаем симптомите

Тази година отличените са екипите от Центъра за спешна медицинска помощ по въздух.
Десетки номинации на заслужили лекари бяха изпратени до Българския лекарски съюз по време на процедурата по номиниране, която приключи на 30-ти септември. Комисия, включваща представители на ръководството на БЛС, разгледа предложенията и избра победителите в гореописаните, заедно с още 4 категории: 

- "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ - Началникът на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Димитър Николов.
- "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“
- "Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България
- "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“