Отговаря „Дойче Веле”

Защо получаваме махмурлук, когато пием твърде много алкохол? Отговаря „Дойче веле”.

Причина номер 1:

Алкохолът стимулира бъбреците, което ги кара да произвеждат повече урина. Колкото повече пием, толкова повече се дехидратираме. С по-малко вода в организма, мозъкът не получава достатъчно кръв, което води до главоболие. Урината отнема основни минерали, което може да доведе до електролитен дисбаланс и главоболие, гадене и умора.

Причина номер 2:

Черният дроб работи на пълна скорост, за да разгради алкохола. Така той е твърде зает, за да произведе достатъчно кръвна захар, което води до спад в нивата на кръвната захар. Добавянето на физическа активност засилва ефекта. Ниската кръвна захар може да доведе до световъртеж и проблеми с кръвообращението.

Причина номер 3:

Етанолът. Когато тялото разгражда етанола, известен като алкохол, то произвежда ацеталдехид - токсично съединение, което може да причини главоболие, стомашно разстройство и дори загуба на паметта. При редовна консумация на алкохол, ацеталдехидът уврежда мембраните на органите, особено в черния дроб. Прекомерното пиене може да доведе до цироза на черния дроб.

Между другото много храни също съдържат етанол, като плодови сокове, хляб и кефир, но в малки количества. Така че не се притеснявайте, никой никога не е получавал махмурлук от прекаляване с хляб.

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Редактор: Ина Григорова