Пловдив е на път да остане без спешна помощ. Вместо необходимите осем дежурни екипа, в момента градът се обслужва от пет...

Пловдив е на път да остане без спешна помощ. Вместо необходимите осем дежурни екипа, в момента градът се обслужва от пет. Причината за това е липсата на лекари. От няколко месеца докторите масово напускат Центъра за спешна помощ заради ниското заплащане и тежкия труд, а на тяхното място не идват нови.       


Това е осмото дежурство на доктор Денис Кутолиев в Спешна помощ. И въпреки че работи тук от месец, не смята да остане за дълго. 


Той е на 26 години. Току-що завършил медицина. Смята догодина да специализира ортопедия и травматология. Парите, които сега получава в Спешна помощ, отиват основно за квартирата му, тъй като е от Никопол.


За него престоят в Спешна помощ е единствено трупане на опит. От три години заплатите тук не са повишавани. Почти всичките му колеги работят на две места, за да изхранват семействата си. Повечето не издържат и напускат. 


Недостигът на лекари води до друг  по-голям проблем - обслужването на пациентите. Те ще са принудени да чакат по-дълго време идването на линейката, защото на помощта на един доктор ще разчитат много повече хора. А отиването му до един адрес, означава закъснение за другия,  само дано да не е фатално.