Затова в навечерието на празника пожарникари тръгнаха на проверка по църквите...

Православните храмове в цялата страна трябва да осигурят безопасност по време на великденските служби. Затова в навечерието на празника пожарникари тръгнаха на проверка по църквите. Най-честите нарушения, които констатират огнеборците са в селските храмове, където няма пожарогасители, а  инсталациите са опасни.


В търговищкото село Макариополско свещеник няма. 100-годишният храм отваря врати само за големите християнски празници и в него се събират стотици вярващи.


Най-голямата опасност при струпването на толкова много хора, всичките със запалени свещи, е да избухне пожар и храмът да се превърне в капан за вярващите.


Огнеборците предупреждават от храмовете да се изнесат леснозапалимите вещи и да се проверят всички пожарогасители.  Хората също трябва да са внимателни, за да не предизвикат инциденти.


Най-често пожари възникват след празничната литургия, когато храмът се затвори, а вътре останат неугасени свещи. Риск създава и последната мода сред вярващите – огънят от църквата да бъде оставен покрай дърветата в парка.