Бизнесът декларира, че няма да плаща местните налози, докато не бъде намерено окончателно и справедливо решение на проблема с надутата такса смет.

Такса смет опари бизнеса в още една община - малките и средните фирми се вдигнаха на бунт в Разград. Предприемачите смятат, че общинарите са им начислили огромни суми за услуги, които не ползват, а като за база са използвани измислени стойности на сградите.

За фирмата на Антон Пеев такса смет през тази година е скочила четири пъти в сравнение с миналата.

Антон продава компютри и се чуди с какво тази дейност натоварва сметосъбирането в Разград.

Нямам никакво обслужване, а 5 хиляди и няколкостотин лева ми се генерират за такса смет, при условие, че нямам и един килограм генериран отпадък, заяви Антон Пеев.

За някои от фирмите в града скокът на такса смет е още по-голям и достига десетки пъти. Предприемачите смятат, че не е оправдано тази такса да се изчислява като данък сгради, тоест да се облага по-високата стойност от данъчната оценка и от оценъчната стойност на активите. Общинарите признават, че бизнесът е ощетен.

Кметът Денчо Бояджиев заяви, че местната власт ще намери решение на проблема, за да бъдат облекчени предприемачите.

Бизнесът от своя страна декларира, че няма да плаща местните налози, докато не бъде намерено окончателно и справедливо решение на проблема с надутата такса смет.