Разликата на съдържанието на алкохол в цяла кръв и кръвен серум може да достигне 20 процента.

Можем ли да оспорваме кръвните проби за алкохол? Оказва се, че именно те -  които важат пред съда, могат да се разминават, понякога съществено с реалните резултати.

Обективните причини за разминаването според експертите - по наредба кръвните проби за алкохол още са в стъклени шишенца.

Те трябва да са измити с вода и сапун. Пълнят се догоре, защото остане ли въздух, после някой може да каже, че алкохолът се е изпарил.
 
И още - не е ясно коя част от кръвта се анализира. Една лаборатория може да изследва цяла кръв, доакто друга лаборатория може да изследва кръвен серум, защото е по-лесно и по-удобно технически.

И докато в другите страни за достоверността на резултата държат да се изследва цяла кръв, у нас това е пожелание. С една съществена подробност обаче:

Разликата на съдържанието на алкохол в цяла кръв и кръвен серум може да достигне 20 процента.

При един грам етанол на литър кръв, изследването може да покаже 1 и 20 промила. Грам или милилитър - и на какво - на литър или на килограм - също никъде не е изрично упоменато.

И още нещо - сега преди да ни вземат кръв, по наредба би следвало да дезинфекцират мястото на убождане с разтвор на живачен хлорид. Той, обаче, не се ползва вече от 20 години. Ако сестрата обаче сложи спирт, това също може да повлияе на резултата.

В момента се обсъждат как да осъвременят наредбата, за да може съдът да постановява присъди, основани на реални резултати.